Airikka Coaching

View Original

Haasta rajoittavat uskomuksesi ja vapaudu

Miltä sinusta tuntuisi, jos pääsisit muutaman kysymyksen avulla eroon mielenrauhaasi häiritsevistä ajatuksista ja löytäisit sisäisen rauhan? Amerikkalaisen Byron Katien Työ sisältää neljä kysymystä, joiden avulla voit haastaa uskomuksesi ja vapautua niistä.

Pitkään aviossa ollut asiakkaani koki, että hänen puolisonsa kontrolloi asiakkaani tekemisiä. Asiakkaani harkitsi jo avioeroa, koska ei halunnut toisen ihmisen jatkuvasti määrittävän sitä, miten hän saa olla.

Valmennuksessa tutkimme tuota ajatusta Byron Katien Työ-menetelmällä. Hetken päästä asiakkaani havaitsi, että itseasiassa hän itse kontroilloi sekä itseään että puolisoaan. Hän itse oli syyllinen siihen ahdistavaan oloon, joka hänellä oli. Asiakkaani lopetti itsensä kontrolloinnin ja jatkoi elämäänsä puolisonsa kanssa tyytyväisenä.

Lue lisää: Hermostosi puhuu sinulle. Ymmärrätkö sitä?

Poliittisella uraa tekevä asiakkaani koki turhautumista siitä, että konservatiivit eivät kuuntele häntä ja muuta luutuneita mielipiteitään. Kun haastoimme tämän liberaalin ympäristönsuojelijan ajattelua neljän kysymyksen ja täyskäännöksen avulla hän havaitsi, ettei hän itsekään kuuntele konservatiiveja. Nyt hän miettii uudelta kannalta sitä, miten rakentaa yhteistyötä.

Haasta rajoittavat uskomuksesi ja vapaudu

Amerikkalaisen Byron Katien menetelmä on yksinkertaisuudessaan nerokas. Siinä itselle kärsimystä aiheuttavaa ajatusta tutkitaan neljän kysymyksen avulla ja lopulta kyseiselle ajatukselle tehdään täyskäännös.

Täyskäännöksiä voi keksiä niin useita kuin keksii. Niistä voi sitten tutkia, onko joku ajatuksista yhtä tosi kuin alkuperäinen ajatus tai onko joku toinen ajatus jopa enemmän tosi kuin alkuperäinen.

Kysymys 1: Onko se totta? Vastausvaihtoehtoina on vain kyllä tai ei. Kaikki muu on egon selittelyä. Ego on se sisälläsi asuva tyyppi, jolla on valtavasti mielipiteitä ja näkemyksiä siitä, miten asioiden pitäisi olla. Ego aktivoituu yhdessä autonomisen hermostomme puolustustilojen kanssa.

Kysymys 2: Voitko olla aivan varma, että se on totta? Jälleen vastausvaihtoehdot ovat kyllä tai ei.

Kysymys 3: Miten reagoit, kun ajattelet tätä ajatusta?

Kysymys 4: Kuka olisit ilman ajatusta?

ja lopuksi: Käännä se ympäri.

Käytän seuraavassa esimerkkinä pitkään aviossa olleen asiakkaani luvalla ajatusta siitä, että hänen puolisonsa kontrolloi häntä.

Onko se totta? Kyllä. Puolisoni kontrolloi minua.

Voitko olla aivan varma, että se on totta? Puolisosi kontrolloi sinua joka tilanteessa? No ei. Ei joka tilanteessa. En voi olla aivan varma, että se on totta.

Miten reagoit, kun ajattelet tätä ajatusta? Minua ärsyttää. Alan tarkkailla puolisoani ja miettiä, mitä hän oikein minulta haluaa. Mietin, mitä hän haluaa ja alan muokata käyttäytymistäni sen mukaisesti. Sitten minua alkaa suututtaa se, että puolisoni kontrolloi minua ja alan tiuskia hänelle.

Kuka olisit ilman tätä ajatusta? Olisin iloinen ja hyväntuulinen. Tekisin asioita, joita haluan tehdä silloin, kun haluan tehdä niitä. Olisin onnellinen.

Ja käännä ajatus “Puolisoni kontrolloi minua” ympäri: Puolisoni ei kontolloi minua. Puolisoni kontrolloi itseään. Minä kontrolloin puolisoani. Minä kontrolloin minua. Herranjestas! Juuri niin se on! Minä kontrolloin itseäni, kun ajattelen puolisoni kontrolloivan minua. Minä itse estän itseäni tekemästä haluamiani asioita, kun kuvittelen puolisoni kontrolloivan minua!

Asiakkaani haastoi rajoittavan uskomuksensa ja vapautui siitä.

Vuosien itsekontrollin jälkeen hän koki alkuun haastavaksi alkaa tehdä haluamiaan asioita silloin, kun häntä itseään huvitti. Kun puolisolta ei tullut siitä mitään sanomista, alkoi hänen rohkeutensa hiljalleen kasvaa. Samaa tahtia kasvoi myös hänen tyytyväisyytensä omaan elämäänsä ja avioliittoonsa. Mitään ulkoista muutosta ei onnellisuuden lisääntymiseen ei tarvittu, sisäinen muutos riitti.

Sisäisten uskomusten paljastuminen johtaa onnellisempaan elämään

Edellä oleva on tiivistetty versio Byron Katien Työstä eli The Workista. Varsinaisesti Työhön kuuluu ensin kuusi kysymystä, joihin annettuja vastauksia aletaan sitten tutkia näiden neljän kysymyksen ja täyskäännöksen avulla. Olen omassa käytössäni havainnut usein näiden kysymysten esittämisen samantien riittävän.

Usein jo ensimmäinen kysymys “Onko se totta?” riittää tuomaan esiin sen, että mielenrauhaani häiritsevä ajatus on vain ajatus. Viimeistään sen sanoittaminen, miten kyseinen ajatus vaikuttaa toimintaani ja miten toimisin ilman tuota ajatusta, saa tekemään päätöksen toimia toisin kuin alunperin ajattelin. Täyskäännöksillä saa myös hyvin etäisyyttä alkuperäiseen ajatukseen. Lisäksi sen avulla pääsee pitämään hauskaa oman ajattelunsa kustannuksella.

Miksi sitten kannattaa haastaa omaa ajatteluaan? Sen vuoksi, että elämästä tulisi mukavampaa ja rennompaa. Suurin osa ajatuksistamme on nimittäin ihan hölönlöröä ja aiheuttavat vain ylimääräistä riitaa, tuskaa ja hammasten kiristelyä. Jos turhasta kärsimyksestä pääsee eroon neljän kysymyksen avulla, niin mielestäni se on erittäin hyvin käytettyä aikaa.

Esitän sinulle kutsun/ haasteen: Haasta rajoittavat uskomuksesi ja vapaudu.

Haluatko tietää lisää Byron Katien työstä?

YouTubesta löytyy useampiakin videoita, joissa Byron Katie itse tekee työtä ihmisten ajatuksille. Herkullinen on esimerkiksi tämä, jossa nainen on peloissaan Donald Trumpin tultua valituksi Yhdysvaltojen presidentiksi. Hänen olemuksensa muutoksesta havaitsee hienosti, miten haitallisista ajatuksista irtipäästäminen vapauttaa ihmisen

Saatavilla on myös erittäin hyvä suomenkielinen teos menetelmästä eli Byron Katie ja Stephen Mitchell: Loving what is – Neljä kysymystä, jotka muuttavat elämän (Viisas elämä)