Airikka Coaching

View Original

Miten päästä eroon kiireestä?

Tuntuuko sinusta, että sinulla on aina kiire? Että aika ei riitä, etkä ehdi tehdä asioita niin hyvin kuin haluaisit? Et ole yksin. Tunsin myös itse aiemmin jatkuvaa kiirettä. Sitten opin, miten päästä eroon kiireestä. Tässä blogissa kerron sinulle vinkkini.

Asiakkaani saapui coaching-sessioomme myöhässä anteeksi pyydellen. “Kauhea kiire!” hän totesi. Hän kertoi kiireen vaivanneen jo parin viikon ajan. Kauheasti asioita, jotka pitää saada hoidettua. Katselin häntä myötätuntoisesti, sillä todellakin tiesin, mistä hän puhui. Kyseinen tunne on minulle valitettavan tuttu.

Pyysin asiakastani istumaan ja tarjosin hänelle teetä. Ojensin hänelle paperia ja kynän pyytäen häntä kirjoittamaan toisen paperin keskelle sanan “kiire” ja kirjoittamaan sanan ympärille ajatuksia, jotka sanasta nousevat hänen mieleensä. Ohjasin siis hänet tekemään kiireestä Mind-body bridging -kartan, josta kirjoitin blogitekstissä Koe, miten hermosto vaikuttaa ajatteluun .

Toisen kartan tehtyään asiakkaani katsoi minua hieman kummastuneena ja totesi miettivänsä, miksi ihmeessä hänellä on kiire.

Lue lisää: Palautuminen on hermostosta kiinni

Kiire on vahvasti fyysinen kokemus

Kiire oli asia, josta halusin päästä eroon aloittaessani matkani kohti hermostomentoriutta. Minulla oli jo vuosia ollut jatkuvasti kiire. Kiire töihin, kiire kotiin, kiire päiväkotiin, kiire kauppaan, kiire koiran kanssa ulos, kiire nukkumaan, kiire milloin minnekin.

Tapanani oli siteerata kuulemaani viisautta:” Kerran tunsin kiirettä, mutta istuin alas ja odotin, että kohtaus menee ohi.” Oikeasti en käsittänyt pätkääkään, mitä tuolla viisaudella tarkoitettiin. Se vain kuulosti hienolta ja pätevältä.

Kiire tunteen iskiessä sydän alkaa lyödä nopeammin. Hengitys nopeutuu. Kaikki elintoiminnot tuntuvat kiihtyvän. Liikkeet nopeutuvat. Tulee helposti sählättyä. Ajatukset juoksevat nopeammin aiheesta toiseen. Tulee aloitettua asioita tekemättä niitä kunnolla loppuun ennen kuin aloittaa jo seuraavan.

On meidän kaikkien onni, että kiire on niin fyysinen kokemus. Fyysisyytensä vuoksi kiireen tunne on helppo havaita.

Miten päästä eroon kiireestä?

Kiire on tunne. Se kertoo autonomisen hermoston sympaattisen hermoston aktivoitumisesta. Sympaattisen hermoston aktivoituminen on tarkoitettu taisteluun tai pakenemiseen. Se on vahva liikkeelle paneva voima.

Tottumuksella on vahva rooli siinä, millaisissa tilanteissa sympaattinen hermostomme aktivoituu. Hermostomme myös aistii jatkuvasti lajitovereidemme tunteita ja koska olemme laumaeläimiä, tunteet myös tarttuvat. Jos vanhemmillasi oli tapana tuntea kiirettä, sinäkin todennäköisesti tunnet sitä usein. Samoin työpaikalla kiire tarttuu ihmisestä toiseen.

Jos haluat, sinun on kuitenkin mahdollista opettaa hermostosi toimimaan toisin. Se ei ole helppoa, mutta se on mahdollista. Olen siitä itse elävä esimerkki.

Tunnen nykyisin hyvin harvoin kiirettä. Usein kiire koettaa päästä uimaan liiveihini, mutta nykyisin saan tunteen hallintaani hyvin nopeasti ja voin jatkaa päivääni rauhassa ilman kiirettä. Kuten kaiken muunkin uuden opettelussa, se vaatii toistoja ja jatkamista epäonnistumisen jälkeen.

Tässä vinkkini:

1. Tunnista kiireen tunne. Kun havaitset tuntevasi kiirettä, sanoita se itsellesi: “Tunnen kiirettä” ja tee tietoinen päätös toimia toisin kuin tunteesi vaatii.

2. Pidennä uloshengitystä. Keskity aistimaan hengityksesi ja lähde pidentämään uloshengitystä. Hengitä sisään nenän kautta. Ulos voit halutessasi hengittää myös suun kautta. Sisäänhengittäminen suun kautta aktivoi sympaattisen hermoston ja sitä et nyt halua.

Pidennetty uloshengitys on autonomiselle hermostollesi viesti siitä, että ei ole tarve taistella tai paeta. Pikkuhiljaa uloshengityksen pidentäminen rauhoittaa myös sydämensykkeen.

3. Hidasta. Kiire haluaisi meidän toimivan nopeasti ja tehokkaasti. Niin toimien kiireen tunne kuitenkin vain kasvaa. Vastalääke on hidastaa tekemistään ihan fyysisesti eli toimia hitaammin. Hidas liikkuminen ilmoittaa kehomielelle, että kaikki on hyvin eikä kiirettä ole.

4. Pysähdy. On oikeasti hyvä vinkki istua odottamaan siihen saakka, kun kohtaus menee ohi. Vie samalla huomio ajattelusta aisteihin.