Koe, miten hermosto vaikuttaa ajatteluun
Ajatteletko, että stressi on seurausta stressitekijöistä kuten puolisosi tai pomosi käyttäytymisestä? Väärin. Stressi on seurausta siitä, että haluaisit asioiden olevan toisin ja se aktivoi autonomisen hermostosi esittämään vaateita siitä, miten puolisosi tai pomosi tulisi toimia. Tämän blogin ohjeilla koet, miten hermoston vaikuttaa ajatteluun.
Tutustuin Mind-Body Bridgingiin, eli MBB:hen, Suomen Coaching-yhdistyksen jäsenillassa ja olin haltioitunut. Miten todella yksinkertaisella menetelmällä voikin olla niin voimakas vaikutus! Stressaava asia, jota olin harjoitetta tehdessäni käsitellyt, muuttui parissa minuutissa stressaavasta neutraaliksi asiaksi, joka ei enää herättänyt suuria tunteita. Kokemus oli todella hämmentävä ja vapauttava.
Lue lisää: Hermostosi puhuu sinulle. Ymmärrätkö sitä?
Tilasin samantien menetelmästä kertovan Stressinkäsittelyn työkirjan ja ilmoittauduin MBB:n peruskurssille Etelä-Karjalan kesäyliopistoon. Tämän blogin ohjeilla pääset alkuun MBB:n harjoittamisessa ja koet, miten hermosto vaikuttaa ajatteluun.
Mind-body brigding on yhdysvaltalaisen MD Stanley H. Blockin työryhmineen kehittämä kehopsykoterapiamenetelmä, jonka käytön voi jokainen opetella helposti. Sen avulla pääsee käsiksi omiin sisäisiin odotuksiin ja vaatimuksiin, jotka ovat stressireaktioiden taustalla. Meitä ei siis stressaa asiat vaan se, miten haluaisimme asioiden olevan.
Keskeiset käsitteet MBB:ssä ovat identiteettijärjestelmä ja voimaantunut minä, joka toimii luonnollisesta toiminnasta käsin. Perusajatus on, että identiteettijärjestelmän ollessa lepotilassa, sinulla on käytettävissäsi synnynnäiset voimavarasi ja viisautesi. Silloin pystyt käsittelemään rauhassa kaikenlaiset stressaavat tilanteet.
Autonomisen hermoston toimintaa kuvaava polyvagaalinen teoria istuu täydellisesti MBB:n kehikkoon. Identiteettijärjestelmä on sama kuin autonomisen hermoston puolustustilat eli sympaattisen hermoston tila ja dorsaalisen vaguksen tila. Luonnollinen toiminta puolestaan kuvaa sitä, miten toimimme hermoston ollessa ventraalisen vaguksen läsnäolon, turvallisuuden ja sosiaalisen liittymisen tilassa.
Identiteettijärjestelmää voisi kuvata myös sanalla ego. Se on se tyyppi, joka suhtautuu itseensä ja ajatuksiinsa turhan vakavasti. Sillä on paljon ajatuksia siitä, miten asioiden pitäisi olla.
Identiteettijärjestelmän (hermoston puolustustilan) ollessa aktiivinen mielessä pyörii kehässä yhdet ja samat ajatukset. Keho on jännittynyt. Tunnet erilaisia tuntemuksia esimerkiksi kasvojen, kurkun, rintakehän ja vatsan alueilla. Yleisesti ottaen kaikki ylimääräiset keholliset kierrokset kertovat siitä, että identiteetijärjestelmä on aktiivinen. Hermoston siirtyessä ventraalisen vaguksen turvan ja läsnäolon tilaan myös fyysiset tuntemukset helpottuvat.
Koe, miten hermosto vaikuttaa ajatteluun
MBB-harjoituksen tekemiseen tarvitset ainoastaan kaksi tyhjää paperia ja kynän.
Kirjoita toisen paperin keskelle asia, joka aiheuttaa sinulle stressiä. Piirrä sen jälkeen sanan ympärille soikio ja ala kirjoittaa sen ympärille ajatuksia, jotka asia sinussa herättää. Kirjoita kokonaisia lauseita, joissa on myös verbi, tyyliin “en koskaan tule löytämään unelmieni työpaikkaa” tai “haluaisin niin kovasti oman kahvilan”.
Kirjoita paperille kaikki ajatukset, jotka asia sinussa herättää, ilman itsesensuuria. Nuo ajatukset ovat vain sinun silmillesi. Kirjoittamalla kaiken, mitä mieleen nousee, pääset perille myös sellaisista ajatuksista, jotka ovat sinulle ehkä hieman pimennossa.
Kun olet kirjoittanut kaiken mieleen nousevan, ala tutkia kirjoittamiasi ajatuksia aistien samalla kehoasi. Merkitse ne ajatukset, jotka herättävät sinussa jotain kehollista reaktiota. Kehollinen reaktio on merkki siitä, että identiteettijärjestelmäsi – eli autonomisen hermostosi puolustustila – vaikuttaa kyseiseen ajatukseen. Luonnolliset läsnäolon tilasta nousevat ajatukset eivät herätä kehollisia tuntemuksia.
Keskity hetki aisteihisi ja tee harjoite uudelleen
Kun olet merkinnyt kehollisia kokemuksia herättävät ajatukset, ota toinen paperi. Kirjoita senkin keskelle sama asia, jonka kirjoitit ensimmäisen paperin keskelle, ja piirrä soikio sanan ympärille. Laske sitten kynä kädestäsi.
Vie sen jälkeen huomio aisteihisi. Tunne, miltä painosi tuntuu tuolia tai lattiaa vasten. Tunne, miten sisäänhengitys saa vatsasi ja rintakehäsi pullistumaan ja jälleen painumaan lähemmäs selkärankaasi uloshengittäessä. Kuuntele ääni ympäriltäsi.
Kun olet hetken aikaa keskittänyt huomiosi hetkeen sellaisena kuin se on, ota kynä uudelleen käteesi. Aisti, miltä kynä tuntuu kädessäsi ja ala jälleen kirjoittaa ajatuksiasi sanan ympärille.
Ohjaamani maadoituksen MBB-kartan tekoa varten löydät tästä:
Läsnäolon tilassa näet ratkaisuja ja suuremman kuvan
Mikäli keskityit riittävän pitkään aistimaan hetkeä, ajatuksesi ovat todennäköisesti toisella kerralla ratkaisukeskeisempiä kuin ensimmäisellä kerralla. Sinusta voi myös tuntua, että asia ei enää herätä sinussa mitään ajatuksia. Saatat myös katsoa asiaa suuremmassa kuvassa etkä vain omasta näkökulmastasi kuten ensimmäisessä kartassa (MBB:ssä näitä papereita kutsutaan kartoiksi).
Olen havainnut nuo kaikki ilmiöt sekä omia karttojani tehdessäni että opastaessani asiakkaitani tekemään MBB-karttoja heitä stressaavista asioista. Ainoastaan kerran on tullut vastaan henkilö, jonka toinen kartta ei olisi ollut ratkaisukeskeisempi. Hän koki lähtökohtaisesti aistimaan pysähtymisen uhkaavana.
MBB:tä voi käyttää myös silloin, kun ei oikein hahmota, mikä ärsyttää. Epämääräisen ärsytyksen iskiessä kirjoitan paperin keskelle joko “Mitä minulla on mielessä nyt” tai “Mitä minun pitäisi”. Melkoisen nopeasti ensimmäistä karttaa tehdessä voin havaita, mistä kenkä puristaa.
Mukanasi on aina maailman paras stressinhallintajärjestelmä: Oma kehosi
Tässä blogissa kerrottu on vain pintaraapaisu MBB:hen. Jos tulet kokeilemisen jälkeen siihen tulokseen, että mind-body bridging on stressinhallinan supertyökalu, johon haluat tutustua enemmän, suosittelen hankkimaan Stressinkäsittelyn työkirjan (Viisas elämä).
Kirjan avulla opit esimerkiksi tutkimaan millaisia tarinaketjuja identiteettijärjestelmäsi on vuosien saatossa punonut. Pääset tutustumaan sisälläsi asuviin tyyppeihin nimeltä masentaja (autonomisen hermoston lamaantumisen tila) ja korjaaja (sympaattisen hermoston tekijätyyppi), jotka käyvät keskenään jatkuvaa vuoropuhelua identiteettijärjestelmäsi (hermostosi puolustustilojen) ollessa aktiivinen.
Onneksi identiteettijärjestelmän pitäminen lepotilassa on melkoisen yksinkertaista, sillä mukanasi on aina maailman paras stressinhallintajärjestelmä. Se on oma kehosi. Kun pitkin päivää tietoisesti keskityt aistimaan kehosi ja ympäristöäsi, rauhoitat samalla identiteettijärjestelmääsi, stressitasosi pysyvät alhaalla ja voit toimia voimaantuneen minän tilassa.