Palautuminen on hermostosta kiinni
Palautuminen ei ole kiinni siihen varmastasi ajasta vaan hermostostasi. Hermosto määrittää sen, palaudutko vai et. Koska autonominen hermosto toimii nimensä mukaisesti autonomisesti – eli tahdosta riippumatta – sinä et voi päättää palautuvasi. Palautuminen on hermostosta kiinni.
Kulttuurissamme on perustavanlaatuinen väärinkäsitys palautumiseen liittyen. Meillä on ajatus, että palautumiselle pitäisi varata aikaa esimerkiksi työpäivän keskelle. Se on hyvä lähtökohta. Mutta vaikka kuinka pitäisit taukoja voi olla, että palautumista ei tapahdu, jos hermostosi pysyy suorittamisen tilassa, sillä palautuminen on hermostosta kiinni.
Palauttaminen edellyttää sitä, että autonominen hermosto siirtyy suorittamisen tilasta läsnäolon tilaan. Työpäivän aikainen palautumisen hetki voi helposti täyttyä esimerkiksi somen tai netin selailusta. Tällöin palautumista ei tapahdu vaikka siltä tuntuisikin.
Kolmen kuukauden jälkeen olen tosi paljon pitkäpinnaisempi. On helpompi olla läsnä lasten kanssa ja tehdä rauhassa vaikka yhdessä läksyjä tai vaan istua lapsi sylissä. Olen lukenut kesän aikana monta kirjaa. Lukemiseen en ole pystynyt keskittymään vuosiin. Teen oikeastaan vaan aika pieniä harjoituksia. Jotenkin se, että ymmärrän fysiologisesti hermostoa, on saanut priorisoimaan ja tekemään näitä juttuja. Olen tehnyt myös töissä isoja muutoksia työtahtiin, ehkä yllä olevista syistä tai rinnalla. On taas sellainen idearikas ja luova olo.
Entisajan kahvitauot, jossa työkaverit kerääntyivät yhteen yhteen vartiksi höpöttelemään kaikkea muuta kun työhön liittyviä asioita, olivat erinomaisen palauttavia. Turvallinen sosiaalinen tilanne on parasta mahdollista lääkettä autonomisella hermostollemme. Nykyisin tuollaiset kahvitauot ovat havaintoni mukaan valitettavasti katoamassa. Sen vuoksi tarvitsemme uudenlaisia keinoja palautua myöskin työpäivän aikana.
Jonossa seisoessa voit hermostua tai palautua
Hermostotietoinen palautuminen mahdollistaa palautumisen myös sellaisissa hetkissä, jotka tyypillisesti aiheuttavat stressiä, ahdistusta tai turhautumista. Näitä ovat esimerkiksi hitaasti etenevät jonot, ruuhkat ja myöhässä olevan läheisen odottaminen. Hermostotietoisen palautumisen myötä nuo hetket on mahdollista muuttaa stressin aiheista palautumisen hetkeksi. Aina et voi vaikuttaa siihen milloin olet perillä, mutta aina voit vaikuttaa siihen, millaisessa mielentilassa perille pääset.
Sillä millaisessa mielentilassa perille saavut, voi olla hyvinkin suuri vaikutus loppupäivän kulkuun. Hermoston ollessa taistelun tilassa pienistäkin asioista voi syntyä helposti suuri riita. Ainakaan luovaa ajattelua ja ongelmanratkaisua ei itseltään kannata odottaa hermoston kiukutellessa taistelun tilassa lamaantumisen tilasta puhumattakaan.
Päivä jätti vahvan tunteen siitä, että omaan tilanteeseen voi vaikuttaa. Ei pakolla, vaan itseään kuuntelemalla ja panostamalla oman hermoston hyvinvointiin. Olen nyt reilun viikon verran tehnyt valikoituja harjoituksia ja huomannut ilahduttavia muutoksia. Aiemmin saatoin maata pitkään sohvalla äänikirjaa kuunnellen ja somea selaten. Tiesin, ettei se edistä palautumistani, mutten pystynyt lopettamaan toimintaani. Nyt huomaan, että minun on helpompi laskea puhelin sivuun ja se tulee luonnostaan, ei pakolla. Olen alkanut pitkästä aikaa kuunnella musiikkia ja yksi päivä yllätin itseni tanssahtelemalla keittiössä.
Kursiivilla kirjoitetut tekstit ovat hermostotietoisen palautumisen Ymmärrä hermostoa, vahvista vagusta -päivävalmennuksen käyneiden palautteita.
Palautuminen on hermostosta kiinni. Haluatko oppia hermostotietoista palautumista?